Terug naar de homepage

Ondersteuning op het werk

HR afdeling
Medewerkers van de afdeling HR kunnen jou meer vertellen over het beleid, de regelingen en eventuele cao-afspraken rondom werk en mantelzorg. Je kunt er terecht voor vragen, informatie en advies, maar ook om even te sparren als je er bijvoorbeeld met je leidinggevende niet uitkomt.

Bedrijfsarts of arbodienst
Heb je last van een verstoorde werk/privé balans, ervaar je stress, werkdruk of gezondheidsklachten, ga dan tijdig in gesprek met een arbo-deskundige. De afdeling Personeelszaken kan je vertellen hoe jouw werkgever dit geregeld heeft; zelf of via een ingehuurde gecertificeerd deskundige.

Bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er
De bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er (BMW) verleent psychosociale hulpverlening: begeleiding gericht op problemen die voorkomen in de interactie tussen de persoon en zijn (werk-) omgeving. Aan de hand van een aantal gesprekken helpt een BMW tot verheldering van een situatie/probleem en de hantering of oplossing daarvan.

Vertrouwenspersoon
Iedere organisatie heeft een vertrouwenspersoon. Wil je jouw verhaal kwijt en vind je het belangrijk dat niemand het te weten komt,dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht.

Ondersteuning door een vakbond
Ben je aangesloten bij een vakbond, dan kun je ook met jouw vakbond contact opnemen. Een vakbond onderhandelt over de cao-afspraken met jouw werkgever. Bij een vakbond kun je ook terecht voor ondersteuning en advies over werk, inkomen, juridische vragen etc.

Ondersteuning door een mantelzorgmakelaar
Een mantelzorgmakelaar is een goed opgeleide tussenpersoon. Hij of zij kan je helpen bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, arbeid, welzijn, wonen of financiën. Hierdoor hoef je zelf minder te regelen en kom je snel bij het juiste loket. De mantelzorgmakelaar kan jou bijvoorbeeld helpen bij:

  • het aanvragen van een indicatie of een persoonsgebonden budget
  • het invullen van formulieren
  • het afstemmen van werk en privé met jouw werkgever
  • het op orde krijgen van de administratie

Jouw werkgever kan een mantelzorgmakelaar voor jou inschakelen. Maar er zijn ook zelfstandige mantelzorgmakelaars. Meer informatie over de mantelzorgmakelaar kun je hier vinden.
Handige tools en tips voor het bijhouden van administratie vind je op www.mijnzakenoporde.nl

Ondersteuning op medisch vlak

Huisartsen
Raadpleeg je huisarts als je last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten. Naast de zorg voor de patiënt hebben huisartsen (en hun praktijkondersteuners) steeds meer aandacht voor de mantelzorger. Als het goed gaat met de mantelzorger, heeft dit een positief effect op het welbevinden van de patiënt en kan deze vaker langer thuis blijven wonen.

Patiëntenverenigingen
Patiëntenverenigingen geven informatie over specifieke ziektebeelden, bijvoorbeeld Alzheimer Vereniging Nederland, de Hartstichting etc. Voor meer informatie over patiëntenverenigingen kijk op: http://patientenvereniging.startpagina.nl/.

Ondersteuning door een mantelzorgorganisatie

Je kunt overal in het land terecht bij een lokale of regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Zij

  • geven informatie, advies en praktische steun
  • bieden een luisterend oor
  • kennen het aanbod van zorg- en hulpinstanties in jouw omgeving, dus kunnen goed doorverwijzen
  • organiseren lotgenotencontactgroepen en/of cursussen voor mantelzorgers.

De organisaties voor mantelzorgondersteuning zijn aangesloten bij Mezzo. Je vindt ze via https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/steun-en-advies/organisaties-voor-ondersteuning-van-mantelzorgers.

Ondersteuning bij zorg delen

Ook online vind je verschillende sites die je kunnen ondersteunen bij het delen van de zorg. Voorbeelden hiervan zijn: Sharecare.nl, Wehelpen.nl, www.meerservice.nu, Nietvoormezelfalleen.nl en Carenzorgt.n