Terug naar de homepage

Veelgestelde vragen

1. Hoe maak ik mijn rol als mantelzorger op mijn werk bespreekbaar?

Het is goed om jouw werk/privé situatie met je leidinggevende, maar ook met je team te bespreken. Het brengt vaak meer begrip en acceptatie voor jouw situatie. Je kiest er zelf voor wat je wel en niet wilt vertellen. Bereid het gesprek goed voor. Geef je collega's ook tips hoe ze jou kunnen ondersteunen. Zie de module 'aan de slag op het werk' en doorloop thema's 3 (Gesprek met je leidinggevende) en 4 (Gesprek met je team).

2. Welke wettelijke regelingen zijn er voor mij?

Elke organisatie biedt regelingen en faciliteiten waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken. Dit zijn de wettelijke verlofregelingen en eventueel ook cao-afspraken. Ga naar 'aan de slag op het werk' en loop het thema 'Wettelijke regelingen' door.

3. Welke voorzieningen biedt mijn werkgever?

Dit verschilt per werkgever. Informeer bij je leidinggevende en/of HR. Voor wettelijke regelingen ga je naar 'aan de slag op het werk'. Het eerste thema gaat over wettelijke (verlof)regelingen. Klik hier voor een overzicht van de wettelijke regelingen. Ook kom je meer te weten als je werkthema 2 'Maatwerkoplossingen' doorloopt.

4. Mijn vakantiedagen zijn op, maar ik moet mee naar ziekenhuisbezoeken. Hoe vang ik dit op?

Wanneer je vakantiedagen op raken, is het verstandig dit tijdig bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Een brief schrijven - aan een fictief persoon of aan je leidinggevende - over hoe jouw combinatie werk en mantelzorg eruit ziet, kan daarbij helpen. Zo krijgt jouw leidinggevende een beter beeld van jouw zorgsituatie en is er een aanknopingspunt om samen tot oplossingen te komen. Thema 2 en 3 van de werkthema's bieden je meer informatie.

Wanneer jij de enige bent die op dat moment voor je naaste kan zorgen, mag je beroep doen op kortdurend zorgverlof of calamiteitenverlof. Meer informatie over deze wettelijke regelingen vind je hier.

5. Hoe kan ik logistiek gezien het beste omgaan met mijn tijd voor woon-werk-mantelzorg?

Als werkende mantelzorger heb je een hoop ballen in de lucht te houden: gezin, werk, de zorgvrager en natuurlijk jijzelf. Het M-power platform biedt jou de mogelijkheid op een rij te zetten welke taken omvangrijk zijn voor jou, wie jou daarbij kan helpen, op welke regelingen je een beroep kunt doen en hoe je daarbij niet jezelf vergeet. Loop in eigen tempo door de modules heen en maak die oefeningen die jou inzicht en overzicht geven in je tijd en taken.

6. Ik vind het lastig om 'nee' te zeggen en om mijn grenzen aan te geven. Hoe kan ik dat het beste doen?

Naast prioriteiten stellen is het soms ook nodig om nee te zeggen. Dat valt niet altijd mee. 'Ik wil niet iemand teleurstellen', hoor je vaak. De kunst van het nee zeggen begint bij het stellen van prioriteiten. Wanneer je hier moeite mee hebt, doorloop dan thema 4 'Grenzen stellen en hulp vragen' in de module 'Aan de slag met mijzelf'.

7. Ik wil zowel mijn werk als mijn mantelzorgtaken zo goed mogelijk uitvoeren, maar hoe zorg ik daarvoor zonder mezelf te zwaar fysiek/mentaal te belasten?

Het combineren van werk- en mantelzorgtaken kan behoorlijk belastend zijn. Veel ruimte voor jezelf is er vaak niet. Toch is het goed om af en toe even stil te staan bij je werk- zorgsituatie. Als je iets van een afstandje bekijkt, kun je het immers van meer kanten bekijken. Zo ontstaan nieuwe inzichten. Alle drie de pijlers op het platform kunnen jou hierbij helpen.

8. Waar kan ik met welke vragen terecht?

Met werk gerelateerde vragen kan je terecht bij je werkgever. Buiten het werk zijn er steunpunten, de mantelzorglijn van Mezzo, het Mezzoforum, mantelzorgmakelaars en meer.
Hier vind je een overzicht van alle ondersteuningsmogelijkheden.